Jdi na obsah Jdi na menu

Ježura Australská

 

image_thumb-19-.png

https://sekundaa.estranky.cz/                                                                                  

Je jedním ze čtyř žijících druhů australských ježur a pouze jediný člen rodu Tachyglossus. Ježura australská je pokryta kožešinou, na hřbetě tmavohnědou a na břiše světlehnědou, a ostny.

                             

                                                      CHOVÁNÍ A ZVYKY

Ježura žije samotářským životem a stranou od doupat s odchovanými mláďaty; nemá žádný stálý úkryt nebo hnízdiště. Nemá také žádné domovské území, ale potuluje se po velké oblasti. Ježura je typickým zvířetem, které je aktivní přes den, ale není schopna snižovat svou teplotu, protože nemá potní žlázy a nemůže funět. Proto za horkého počasí mění dobu své aktivity a stává se z ní zvíře soumračné nebo noční. Je schopna vydržet nízké teploty a během zimy v chladných oblastech svého výskytu hibernuje.                                                 Ježura může žít kdekoliv, kde má dostatečnou zásobu potravy, kterou nachází pomocí svého čichu. K tomu využívá čidla na špičce svého čenichu. Její potravou jsou termiti a mravenci. Vyhrabává je pomocí silných končetin, které také využívá k hrabání nory. V případě nebezpečí se také může rychle zakopat do země a vzepřít se nohama do stran, takže se ji nepodaří od země odtrhnout.              

   
 
   
                                                            ANATOMIE

TŘÍDA          : savci

PODTŘÍDA   : vejcorodí

ŘÁD              : ptakořitní

                   CHOV V NAŠÍ ŠKOLE

   V naší škole chováme tohoto ježura jménenem Daniel. Staráme se o něj dvě třídy. My Sekunda A a Sekunda B. Máme ho v naší zoo a dělíme se o peníze na stravu a údržbu. Když je víkend, nebo prázky tak se o něj stará paní uklízečka. Když jsme se vrátili z jarních prázdnin tak měl jen jedno oko.

autor: Karolína Navrátilová